Ердоган оттегли съдебните си искове срещу опозиционни лидери

Турският президент Реджеп Ердоган е оттеглил съдебните си искове за изплащане на компенсации за оскърбления срещу него от страна на лидерите на опозиционни партии в страната, предава Anadolu Аgency, цитирана от ТАСС.

Ответници по тези дела са председателят на Народо-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу и този на Партията на националното действие Девлет Бахчели. Предмет на исковете са техни изказвания във времето, в които те критикуват Ердоган. Според адвокатите на президента подобен род изказвания "оскърбяват честта и достойнството" на държавния глава.

Заявлението за отказ от исковете е внесено в съда, като в него се посочва, че ищецът се отказва както от самия иск, така и от конкретната компенсация. Но при все това Ердоган категорично е дал да се разбере, че няма да оттегли подобен род искове, заведени против членове на прокюрдската Партия за демократично общество или поддръжници на Фехтуллах Гюлен, посочван от властта в южната ни съседка за инициатор на неуспешния опит за преврат от 15 юли.

Практиката да бъдат завеждани искове против политически опоненти и журналисти по обвинения за обида към президента е широко разпространена в Турция. Според някои източници от името на Ердоган са заведени близо 4000 подобни дела. В болшинството от случаите съдът отсъжда в полза на държавния глава, но все има прецеденти, в които ответникът да бъде оправдан.