МП: Не е постъпвало искане за екстрадация на турски гражданин, свързан с терористична дейност

Не е постъпвало искане за екстрадация на турски гражданин, който да е свързан с терористична дейност. Това се разбира от изявление на Министерството на правосъдието, което бе направено след тиражирането на думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който заяви, че страната му ще изпрати делегация у нас, която да поиска екстрадацията на лице, заподозряно във връзки с "Паралелната държавна структура" на Фетхуллах Гюлен.

"Във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.", пишат от правосъдното ведомство.

"Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.", обясняват още от министерството.