Турция ще поиска екстрадация от България на неин гражданин

Той е заподозрян от турските власти, като поддръжник на Фетхулах Гюлен

Турция ще изпрати делегация в България, за да поиска екстрадицията на лице, заподозряно във връзки с проповедника Фетхулах Гюлен, съобщи агенция „Istanbul“.

Външният министър на страната Мевлют Чавушоглу заяви, че турските власти ще направят всичко възможно, за да си върнат избягалите лица, за които има съмнения, че са гюленисти.

По думите на дипломата има лица, които са избягали в Гърция и България. „Ще си ги върнем“, заяви Чавушоглу, предаде TRT Haber.

Според 24rodopi.com става въпрос за Абдуллах Бююк, който през месец март поиска политическо убежище в страната ни. Бизнесменът има опозиционни възгледи и според българските му адвокати именно затова процесът срещу него в Турция може да се превърне в поредната саморазправа с идейните опоненти на властта.

Затова защитниците му настояват екстрадицията да бъде отказана. Припомняме, че опитът за военен преврат в Турция бе осуетен. Властите в Анкара обвиниха живеещия в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен за организирането му. Турците поискаха от Вашингтон екстрадицията на Гюлен.