Правителствата на България и Гърция ще проведат съвместно заседание в София

Очаква се и обща декларация на министър-председателите Борисов и Ципрас (обновена)

Преди минути започна срещата между Бойко борисов и Алексис Ципрас, сподели премиерът в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук. Очаквайте информация за хода на заседанието и споразуменията подписани  между двете страни.

Правителствата на България и на Гърция ще проведат съвместно заседание в София.

Премиерите  Бойко Борисов и Алексис Ципрас ще разговарят за охраната на общата ни граница, миграционния натиск, ситуацията след решението на Великобритания да напусне Европейският съюз, акцент ще са и енергийните проекти.

Българското правителство има планове да участва в проекта за изграждане на терминала за втечнен газ до Александруполис. Водят се разговори с гръцки партньори за учредяване на съвместна компания. Очаква се до края на годината да има яснота по технически, финансови, юридически аспекти на проекта. България разглежда този терминал като възможен маршрут за разнообразяване на доставките, които да минават по междусистемната газова връзка и така до страната ни да стига, както азерски, така и ирански природен газ и възможност да се транспортира към Централна Европа. Очаква се гръцките фермерски блокади по границата ни също да се обсъдят в общите междуправителствени разговори.

Сред двустранните документи, които ще се подпишат днес, се очаква и обща декларация на министър-председателите Борисов и Ципрас. Тя е за задълбочаване на сътрудничеството по важни общи теми и в контекста на членството на двете страни в ЕС.