Правителството влага приоритетно парите от излишъка в Северозапада и смесените региони

Бойко Борисов се срещна с кметове от Търговищка, Разградска и Шуменска области

Правителството ще вложи приоритетно парите от излишъка в Северозапада, смесените региони и магистрала "Хемус". Това каза в Търговище министър-председателят Бойко Борисов след среща с кметове от Търговищка, Разградска и Шуменска области, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов.
По думите му всичко това е възможно, тъй като към месец юли финансовото министерство има събрани в бюджета с 200 млн.лв. повече. А в сравнение със същия период на 2015 г. - с 1,5 млрд. лв. повече. "На базата на това си позволяваме да финансираме жизнено важни за кметовете проекти за подобряване на живота на хората", каза Борисов.
Премиерът изрази съжаление, че през предишния мандат не е постигнат синхрон между министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, който сега го има между вътрешното и финансовото министерство. "Резултатът е видим. Освен да намалим дефицита, всичко което излезе над чертата ще отиде при кметовете от тези региони", обобщи премиерът.
Министър Владислав Горанов бе категоричен, че излишъкът не е плод на ръста на икономиката. "Но когато държавата със своите органи застане на терен и си влезе в ролята - идват приходите. Миналата година отчетохме 2 млрд.лв. повече спрямо 2014 г.и ако се сумират с тази - имаме 3,5 млрд. лева ръст, плод на усилията на държавата", заключи той.
В Търговище Борисов изрази притеснения, че в България безработните не искат да работят, а в същото време инвеститорите имат огромна нужда от работници. Той даде пример с новооткрит завод в Димитровград, за който се наема работна ръка от съседни региони.