Готова ли е Украйна да проведе „Евровизия 2017“?

Кой украински град ще посрещне участниците в музикалния конкурс ще стане ясно на 1-ви август

След победата на украинската певица Джамала на "Евровизия-2016" в Стокхолм  Украйна спечели правото да домакинства конкурса през 2017 г. Организационният комитет на "Евровизия-2017", начело с Националната телевизия на Украйна трябва да обяви на 1 август името на града, който ще бъде домакин на този международен музикален конкурс.

Общо шест града са подали заявка за провеждане на конкурса - Киев, Одеса, Днепър (бивш Днепропетровск), Лвов, Харков и Херсон. След като разгледа кандидатурите на 22 юли организационния комитет определи три града, които ще се борят помежду си за правото да посрещнат участниците в Евровизия 2017, това са Киев, Днепър и Лвов. Въпреки това, най-голям шанс от претендентите има столицата на Украйна, която бе домакин на "Евровизия " през 2005.

Победителят в напреварата за резултатите от проверките на трите места от представители на Европейския съюз за радио и телевизия - организатор на "Евровизия", трябваше да бъде обявен в сряда, 27-ми юли, по време на пресконференция в присъствието на министър-председателя на Украйна Владимир Гроисман. Но, според прес-секретаря на министъра на културата на Украйна Юлия Дотсенко са възникнали "технически проблеми": 

"Все още уточняваме, кандидатурите и на трите града са много силни и това отнема време, за да изберем" - обясни тя. По този начин, града домакин на „Евровизия 2017“ ще бъде обявен на 1 август, съобщава ТАСС.

Според РИА "Новости", на този етап нито един от трите града не е готов  на 100% да посрещне "Евровизия".

Киев

Киев има най-развитата инфраструктура от всички украински градове. Той не би имал никакви проблеми с транспорта или настаняването на туристите - в столицата на Украйна функционира най-модерното и най-голямото летище в страната, както има и достатъчен брой хотели от различни категории.

Министъра на младежта и спорта Игор Жданов заяви, че в случай на избирането на Киев и Двореца на спорта за място на провеждането на конкурса може да има трудности с подготовката на арената. Това се дължи на факта, че Световното първенство по хокей на лед ще се проведе в Двореца на спорта в Киев почти по същото време когато е планирана "Евровизия", и между двете мероприятия има на твърде малко време, за да се подготви залата.

Властите в Киев очакват да постигнат споразумение с международните организатори и да отложат първенството, но украинската федерация по хокей счита тази опция за проблематична, тъй като условията за шампионата вече са одобрени.

В допълнение, двореца на спорта е технически остарял. Покривът на спортния комплекс не отговаря на стандартите за монтирането на телевизионна техника, звуково и светлинно оборудване за състезанието. В същото време Киев е съгласен да похарчи за реконструкция на сградата, която ще се превърне в модерен многофункционален комплекс, 10-15 милиона евро.

Ако не успеят да решат проблемите с Двореца на спорта, общината възнамерява да проведе събитието в Международния изложбен център, който се намира извън центъра на града. Властите увериха, че характеристиките на павилионите на експо центъра позволяват провеждането на "Евровизия".

Днепър

В заявлението си за домакинство Днепър апелира за необходимостта да се даде възможност и на по-малките градове да посрещнат мащабната международна проява, като с това ще даде възможност на регионите да се развиват. 

Днепър, предложил като арена за "Евровизия" Градския Дворец на спорта "Метеор", на територията на който, в допълнение към главната сцена, също предлагат да се поставят и други важни елементи от инфраструктурата на конкурса - Евроклуб и пресцентър. Съоръжението е построено през 1983 г. и изисква основна реконструкция, която, според властите, вече е в ход, но за завършването града се нуждае от финансова помощ от държавния бюджет.

Днепър има други проблеми, сред тях - липсата на модерно летище в града. Като изход от тази ситуация властите планират подобряване на прилежащата територия на съществуващия въздушен порт и монтаж на подвижен терминал тип шатра, което ще увеличи капацитета на летището. В допълнение, градът трябва да актуализира обществения транспорт.

Също така в Днепър няма достатъчно хотелски стаи за туристи. За да се реши този проблем, властите предлагат да се използват речни параходи. Те могат да застават на котва на брега, където гостите на "Евровизия" да бъдат настанявани.

Днепър е готов да инвестира общо 20 милиона долара от бюджета на града, за да се подготви за състезанието, останалите средства планира да набере от държавния бюджет.

Лвов

Лвов има намерение да се съсредоточи върху традиционното гостоприемство. Той вече има опит в големите международни форуми. През 2012 г. посрещна Европейското първенство по футбол. Тогава Лвов беше един от осемте полски и украински града, които домакинстваха шампионата.

След европейското Лвов наследени добре развита инфраструктура - модерно летище и нов футболен стадион "Арена Лвов", на който градът планира да проведе "Евровизия". На стадиона планират да се изградят пресцентъра и Евроклуба, фен зоните ще се разположат в парка около историческия център на Лвов, основната, от които ще бъде разположена в парка на името на Богдан Хмелницки.

Въпреки това правилата на конкурса "Евровизия" забранят провеждане на открити пространства и затова стадиона ще трябва да бъде покрит с покрив. Стадионът е собственост на Министерството на спорта на Украйна и градът очаква, че реконструкцията ще се състои за сметка на държавата. Условно той ще струва между 6-10 милиона евро. От бюджета ще трябва да се харчат още около 2,8 милиона долара за покриване на разходите за поддръжка на стадиона.

Като алтернативен вариант Лвов смята арената, която е бе построена за Евробаскет 2015, правата за провеждане на което бяха отнети от Украйна в следствие на икономическата криза в страната и военния конфликт в Донбас. Но спортния комплекс е готов само на 25%, и е частна собственост.