Президентът приветства Решението на КС за противоконституционност на три от въпросите

Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация

Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори.

 

Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. Според президента, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.

 

Президентът сезира Конституционния съд с искане да се произнесе по три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

 

Аргументите, с които президентът сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава (и по-конкретно правната сигурност). Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание. 

 

Според президента, намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.

 

Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.

 

Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд.

 

Президентът е удовлетворен, че Конституционният съд споделя  изложените в искането аргументи.