ВАП установи: В МВР делата не се разпределят на случаен принцип

В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата

Върховната административна прокуратура извърши проверка на дейността на Министерство на вътрешните работи за начина, по който е организирано във всички негови централни и местни структури изпълнението на изискването на чл. 16 ал. 1 ЗМВР - досъдебните производства да се разпределят между разследващите полицаи на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. На случаен принцип делата се разпределят във всички органи на съдебната власт, съобразно чл. 9 ЗСВ. В следствените отдели, прокуратурите и съдилищата действат утвърдени програми за случайно разпределение по електронен път. Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага.

При проверката се установи, че законовото изискване за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор не се спазва. Изключение е налице само в ОД на МВР Разград, ОД на МВР Кюстендил и РУП Асеновград, където в резултат на положени усилия със собствени сили и средства е въведена и се ползва система за случайно разпределение на досъдебните производства. В тези структури програмните продукти са предоставени от съответните прокуратури. Работа в тази насока е започнала и в РУП Карлово.

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува. В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата /напр. Плевен, Стара Загора/. Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена. Няма случайно разпределение в централните структури на МВР – ГДБОП, ГДНП и ГДГП. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели.

Във връзка с констатираното нарушение ВАП упражни правомощията си по чл. 145 ал. 1 т. 6 ЗСВ, като до министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР е отправено предложение за предприемане на необходимите организационни действия с цел изпълнение на изискването на чл. 16 ал. 1 ЗМВР за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор.