Хинкли, нападателят опитал да убие Рейгън е на свобода (видео)

Оказа се, че през цялото време той е бил обсебен от актрисата Джоди Фостър и е искал да я впечатли.

Джон Хинкли Младши, човекът който се опита да убие бившия президент на САЩ Роналд Рейгън, ще си върне свободата 35 години по-късно, съобщи Fox.

Федералният съдия във Вашингтон е удовлетворил молбата на Хинкли да напусне психиатричната клиника, в която живее от десетилетия, за да може да живее с възрастната си майка в Уилиамсбърг.

Хинкли може да бъде освободен до края на тази седмица. На него му е забранено да общува с близки на своите жертви и да се доближава до актрисата Джоди Фостър, от която е обсебен. Той няма да може да пътува до райони, където има посещение на действащия президент на САЩ или членове на конгреса.

Нас 30-ти март 1981 г. Хинкли стреля шест пъти по тогава действащия президент на САЩ Роналд Рейгън пред хотел във Вашингтон. Говорителят на президента Джеймс Брейди бе прострелян в главата. Рейгън прекара две седмици в болница, докато се възстанови от кръвозагубата. Брейди прекара следващите години в инвалидна количка.

Година по-късно Хинкли бе обявен за невменяем и оневинен. Оказа се, че през цялото време той е бил обсебен от актрисата Джоди Фостър и е искал да я впечатли.