Отпада системата на запрещението на хората с умствени увреждания

Общество

27-07-2016, 13:03

Снимка:

общ. Свищов

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предлагат отмяната на запрещение на хора с увреждания

Отменя се пълното и ограничено запрещение на хората с умствени увреждания, реши Министерски съвет. Освен отмяната на запрещението, също така ще бъдат въведен комплекс от мерки за оказване на подкрепа за самостоятелно упражняване на права,  гласи проектът на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа,  одобрен от Министерския съвет, съобщават от прецсентъра на институцията.

Законопроектът на Министерството на правосъдието, който беше подложен на широко обществено обсъждане през последната година, предвижда предпоставката за придобиване на дееспособност да е единствено навършването на 18-годишна възраст, а мерките за подкрепа на хората с увреждания да се определят от районния съд по адресната им регистрация.

Новите текстове са съобразени с ратифицираната от България в началото на 2012 г. Конвенция на ООН за правата на хора с увреждания. Те са и отговор на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България („Станев срещу България” от 17 януари 2012 г., и „Станков срещу България“  от 17 март 2015 г.), с които се приема, че настаняването на лица с психични разстройства в социален дом, без да се потърси тяхното становище, нарушава основни права, защитени от Европейската конвенция по правата на човека.  

Законопроектът предвижда мерките за подкрепа да бъдат поискани от самия човек с увреждания, от негов роднини по права линия, брат, сестра, съпруг, близък, с когото е изградена връзка на доверие или от органа по подкрепеното вземане на решения (кмета на общината). Процедурата се развива през Районния съд по местоживеене на лицето с увреждания.

Ролята на одобрения от съда за подкрепящ е да съдейства на лицето с увреждания, като му разяснява смисъла и последствията от разпореждане с права, подпомага го при комуникацията със страните по правоотношения и при изразяване на волята му на разбираем за околните начин.

Районният съд определя и мерки за подкрепа. Те включват лично упражняване на права във връзка с управление и разпореждане с движими и недвижими вещи, финансови средства, сключване на сделки, решение за лечение, участие в административни и съдебни производства.

Изключва се възможността мерки за подкрепа да се определят при сключване на брак, развод, сдружаване или съставяне на завещание. Предвидено е тези права да се упражняват самостоятелно, след подходящо консултиране.

За допълнителна защита на хората с ментални увреждания и във връзка с въвеждането на фигурата „подкрепящ“ са предлагат и промени  в Наказателния кодекс. Те предвиждат наказателна отговорност за  подкрепящия в случаите на измама и злоупотреба с доверието на хората с умствена изостаналост, психична болест или деменция.