България и Гърция подписват програма за сътрудничество в образованието, науката и културата

България и Гърция ще подпишат програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2016 -2018 г. Проект за програмата прие днес Министерският съвет на редовно заседание, предава пресцентъра на институцията. Според правителството програмата ще създаде добра основа за по-нататъшното развитие и задълбочаване на традиционно добрите връзки между двете страни и техните граждани.

Програмата предвижда възможности за реализиране на конкретни инициативи, като обмен на учени и специалисти в областта на висшето образование, сътрудничество в областта на обективното представяне на историята, географията и културата на другата страна в учебниците за началните и средните училища в съответствие с духа и целите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. Ще даде възможности за разширяване на преките контакти между висшите училища и научните организации от двете страни, обмен на информация и професионалното сътрудничество между националните информационни агенции и радио- и телевизионни организации.


Също така програмата предвижда размяна на покани за участие в международни прояви – фестивали, конгреси, симпозиуми и други културни, образователни и спортни събития, организирани на територията на двете страни. Заложено е и предоставяне на стипендии за редовно обучение, следдипломна квалификация и езикови курсове в България и Гърция, ства ясно от съобщението на МС.