Младежи по програма Еразъм посетиха парламента

Младежи от България, Гърция и Малта посетиха парламента по покана на депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова

Група младежи от България, Гърция и Малта посетиха Народното събрание по покана на народния представител от ГЕРБ-Хасково Евгения Ангелова. Младите хора бяха гости в българската столица София по време на международен младежки обмен по проект по програма „Еразъм +“.
Сдружение „Млад репортер – Хасково“, с председател Даниела Стоянова, реализира проект по програмата с участието на партньорски организации и Регионалния инспекторат по образование от град Комотини, Гърция, и организация „Гениста фондейшън”, Малта. В международния проект “От идея до продукт“ участват младежи на възраст 16-25 години. Основните дейности на проекта са свързани с обучението на младите хора в първите стъпки на предприемачеството
Евгения Ангелова приветства гостите за инициативността им и във връзка с темата на тяхното обучение разясни, че Европейската комисия е одобрила предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков нова европейска програма за младежко предприемачество. Тя се нарича A.L.E.C.O. и ще разполага с бюджет от 1 млн. евро. Очаква се да заработи през 2017 г. Чрез новия механизъм ще се подпомагат млади предприемачи от страните-членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца.
„Обсъдихме и инициативата на евродепутата Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) „Научи ме да умея", посветена на взаимодействието между бизнеса, училищата и местната власт и целяща младите хора в България да добият необходимите умения за успешна професионална реализация чрез провеждане на обучителни стажове в местни компании. Коментирахме също възможностите за младежко предприемачество по ОП "Конкурентноспособност", новостите в Закона за предучилищното и училищно образование и по-конкретно засилването на дуалното обучение“, обясни Ангелова.
Младежите имаха възможност да разгледат сградата на Народното събрание и да наблюдават пленарното заседание.