Оланд призова французите да са единни срещу омразата и фанатизма

Свика извънредна среща на Съвета по отбрана

Френският президент Франсоа Оланд свика извънредна среща на Съвета по отбрана за тази сутрин във връзка с атаката срещу католическа църква в Нормандия, съобщи БНТ. По-късно днес държавният глава ще се срещне с представители на всички религии.

Продължава и разследването на атаката. Вчера стана ясно, че единият от двамата нападатели е Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция. Новината съобщи лично прокурорът Франсоа Моленс.

Кермиш, който е бил разпознат по пръстовите отпечатъци, е бил съден през март 2015 година за връзки с терористична организация и поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия. Вторият нападател все още не е идентифициран. Продължава и издирването на евентуални съучастници на двамата терористи, като за момента е задържан само един заподозрян - непълнолетен алжирец, роден през 1999-а.

Заплахата на ислямисткия екстремизъм за Франция и Европа никога не е била толкова сериозна, колкото сега, заяви президентът Франсоа Оланд в обръщение към френския народ. В краткото телевизионно обръщение той заяви че войната срещу ислямисткия екстремизъм както в чужбина, така и у дома, ще е дълга.

"Само с постоянство можем да спечелим войната срещу тероризма. Няма да ви лъжа - тя ще бъде дълга. Нашата демокрация е на прицел. Тя е мишената, но може да бъде и нашият щит. Единството ни е това, което ни прави силни, затова, скъпи съграждани, нека го използваме като барикада срещу омразата и фанатизма, защото само така ще спечелим тази война", заяви Оланд.

Премиерът Манюел Валс заяви, че целта на нападението е била да се предизвика религиозна война. Към това мнение се присъедини ръководителят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор, който допълни, че нападението срещу католическата църква в северна Франция е атака срещу всички религии.