Бокова: Злонамерена интрига е слухът за президент

Имам важна задача в Ню Йорк

Моля българските политици и анализатори да престанат да ме замесват във вътрешни схеми, настойчиво поиска кандидатът ни за шеф на ООН.

Ирина Бокова била възможният играч за президент, е един от слуховете, който от дни занимава отделни партии и анализатори. В нейно лице се опитват да намерят „стабилният обединител на нацията” - основното изискване, което постави Бойко Борисов пред бъдещата номинация на ГЕРБ. От друга страна – лидерът на БСП Корнелия Нинова, е повече от загадъчна след десетките номинирани имена от червения актив и обещава голяма изненада с името на кандидата след дни. Затова и откъм „Позитано” тръгна също името на Бокова.

Преди време слухът за генералния директор на ЮНЕСКО и български кандидат за шеф на ООН, се приписваше на партията на Георги Първанов и вероятността Бокова да е кандидатът й за държавен глава. АБВ обаче във вторник номинира бившия президент и свой лидер Първанов и бившия вицепремиер Ивайло Калфин за поста.

Слухът, че Бокова ще играе в президентските избори ,се обяснява с твърдения, че нейният вътрешно-политически ход бил логичен, тъй като САЩ и Великобритания били против българката в първото гласуване в ООН. На 21 юли 15-те държави членки на Съвета за сигурност подредиха в таен вот нашата сънародничка на трето място след кандидатите на Португалия и Словения. Бокова се представи най-добре от жените кандидатки, събирайки 9 гласа в своя подкрепа. Тя е единствената дама в челната тройка на отличниците. В края на другата седмица предстои ново гласуване.

Ще се кандидатира ли Бокова за президент в България? И вярно ли е, че САЩ и Великобритания са били против избирането й за шеф на ООН? 

Бокова бе видимо раздразнена от спекулациите около името й. „Моля българските политици и анализатори да престанат да използват, подреждат и замесват името ми във вътрешни схеми. Нямам интерес към българската политика, защото имам много по-важни задачи в Ню Йорк. Злонамерена интрига е слухът, че ще се кандидатирам за президент в България. Ние сме в началото на една дълга процедура по избор на генерален секретар на ООН и аз съм много позитивно настроена от резултата, който получих в първия таен вот”, заяви  Ирина Бокова пред „24 часа”.

Българката категорично отхвърли и слуха, че САЩ са гласували против нейната кандидатура, а по отношение на Великобритания смята, че тази страна има своите проблеми с излизането Европейския съюз и на финала на избора ще е ясно зад кого застава. В последните дни Бокова провежда серия от срещи в Ню Йорк.

Тя заяви, че нито един партиен лидер от България не е влизал в контакт с нея и не е получавала покана за предстоящите президентски избори. За Бокова е важна само и единствено надпреварата в Ню Йорк за първия пост в ООН.

Наблюдатели на случващото се около нея допускат, че „президентският слух” е продължение на кампанията, която съпътства българския кандидат още преди официалната номинация от правителството в София. Определени дипломати от българското външно министерство и служители в Еврокомисията открито водеха битка за дискредитиране на Бокова, което не си позволиха дори държави, които пратиха конкуренти в битката за ООН.