Нападателите в църквата твърдели, че са от ИДИЛ, заяви Оланд

В последствие от терористичната групировка потвърдиха информацията

Двамата мъже, които нападнаха църква в северната френска провинция Нормандия, сa твърдели, че са от ДАЕШ (арабското име на "Ислямска държава"- бел.ред.), съобщи френският президент Франсоа Оланд, цитиран от агенция "Ройтерс".

Оланд, който посети мястото на атката - северният френски град Сент Етиен де Рувре, осъди "жестоката терористична атака".

Припомяме, че по-рано днес двама въоръжени с хладно оръжие мъже взеха за заложници петима души в църква в Сент Етиен де Рувре - свещенник, две монахини и двама енориаши. В последствие двамата нападатели бяха убити от властите, но стана ясно, че са успели да прережат гърлото на свещенника, като още един от заложниците е в критично състояние.

До момента властите не даваха информация за инцидента и мотивите на нападателите, като изявлението на Оланд е първата официална информация за атаката, при това идваща от най-високо ниво.

 

В последствие от ИДИЛ потвърдиха, че нападателите са били нейи "войници", заклели се във вярност на организацията. "Извършителите на нападението на църквата в Нормандия са войници на „Ислямска държава“, които извършиха нападението в отговор на призива да се извършват атаки над страните от коалицията на кръстоносците“, се казва в изявление на "Ислямска държава" в собствения ѝ информационен сайт Amaq, цитирано от "Франс Прес".