Цачева: Сътрудничеството между България и Гърция е отлично

Развитието на двустранните отношения и парламентарната дипломация бяха основни теми на разговора й с министър Панос Каменос

България и Гърция могат заедно да отстояват интереса си по отношение на миграционния натиск пред ЕС, бе общото мнение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министъра на националната отбрана на Гърция Панос Каменос. Гостът е на посещение в България по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев.
 
Цецка Цачева припомни, че България настоява за обща европейска политика и солидарност на всички държави за справяне с бежанската криза. Тристранното споразумение между България, Гърция и Турция за полицейско и митническо сътрудничество е добра основа за повече координация и съвместна работа, добави тя.
 
Развитието на двустранните отношения между България и Гърция и ролята на парламентарната дипломация за очертаване на приоритетните области за сътрудничество бяха основни теми на разговора.
 
Сътрудничеството между България и Гърция е отлично, то се основава на приятелските, съюзнически и партньорски отношения между двете странии, които се развиват изключително динамично и ползотворно, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че общите позиции на двете страни в ЕС и НАТО са добра база за надграждане на традиционно добрите двустранни отношения. Много резултатни са тесните и активни контакти между представителите на България и Гърция в различните секторни политики, отбеляза тя. Председателят на парламента добави, че очаква третото съвместно заседание на правителствата на двете страни на 1 август 2016 г. да донесе нови конкретни резултати.
 
Цецка Цачева отбеляза ролята на парламентите на България и Гърция за развитието на двустранните отношения. Парламентарната дипломация е основата, която очертава политиката в сферата на отбраната, независимо от смяната на конкретните министри, посочи министърът на националната отбрана на Гърция Панос Каменос. Той подчерта, че България и Гърция са стоманеният щит за стабилността на региона и тясното сътрудничество между двете страни е надеждата за неговата сигурност.
 
Председателят на Народното събрание изрази благодарност за подкрепата на гръцката страна за кандидатурата на София за седалище на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ (ПА на ПСЮИЕ). България като инициатор и активен участник отдава голямо значение на парламентарното измерение на ПСЮИЕ и смята, че този формат е важен фактор за развитие на стабилността и сътрудничеството в региона, подчерта Цецка Цачева.
 
Министърът на националната отбрана на Гърция Панос Каменос отправи покана за провеждане на среща между народните представители от комисиите по отбрана на парламентите на двете страни.