Красен Кралев: Взехме решение да защитим интереса на държавата

През цялото време съм твърдял, че ще удовлетворим желанията на феновете и ще спазим закона

"Взехме единственото правилно решение за ЦСКА, за да защитим интереса на държавата". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Тази сутрин" на bTV.

"ЦСКА е в процедура по несъстоятелност от октомври 2015 година, т. е от този момент договорът за базите можеше да бъде прекратен.  Ние сме били максимално толерантни. Съобразихме се с желанието на феновете. Парите, които се дължат  на Столична община  (такса смет и данък сгради) са 930 000 лева. Тези вземания бяха защитени. Нямам никакви съмнения. Това е единственото решение, което защитава интересите на държавата", подчерта министър Кралев.

“Решението за ЦСКА беше изключително просто и логично. През цялото време съм твърдял, че ние ще удовлетворим желанието на феновете, но и ще спазим закона. Това е много важно да се знае. През цялото време от всички, включително и в двата оздравителни плана, се подценяваше факта, че ЦСКА дължи 930 хил.лева такса смет и данък сгради на Министерството на младежта и спорта. След като толкова много са искали и след като отдават толкова голямо значение на базите, би трябвало да се постараят този договор да бъде съхранен. Водили сме многократно разговори, казали сме какви са нашите условия. Накрая, с писмо, подкрепено от синдик Милева през февруари, съдът през месец май взе решение, да ни изключи от списъка на кредиторите. В този момент, след 20 май, интересът на държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта, беше сериозно нарушен и ние трябваше да реагираме”, припомни фактологията министър Кралев.

“Аз, в качеството ми на министър, трябваше да защитя интересите на министерството. Нямаше никакъв друг начин ММС да си получи този милион”, категоричен бе министърът на спорта.

“Докато вземанията ни бяха гарантирани и ние бяхме част от списъка на кредиторите, не сме предприемали никакви действия. Още повече - опитвахме се да улесним процеса като медиатори, да могат всички страни да се срещнат, да говорят, за да намерят най-доброто решение. След 20-май министерството нямаше шанс да получи тези пари, затова имахме среща със синдик Милева. Уведомихме, че единственото решение, ако те искат да запазят базите, е да сключат споразумение с министерството, за да имаме гаранция, че оздравителя ще погаси задължението."

"Сега се подготвя процедура за отдаване на базите чрез конкурс, като първото условие ще бъде спечелилият кандидат да заплати дължимите към Столична община 930 хил.лева, за които не можем да искаме разсрочване от 30 години. И пак подчертавам, това решение на ММС, по отношение базите, е единственото законово. Министерството не е взимало страна. Взехме решение да защитим интереса на държавата. От тук нататък има конкурс, има един клуб, който е получил лиценз от футболния съюз да участва в държавните първанства и не ни е известно да има друг отбор, който да е получил правата да се състезава в някоя от групите", допълни министърът на спорта.

Кралев за пореден път призова феновете и обществеността да подкрепят националния ансамбъл по художествена гимнастика, особено след случая с Цветелина Стоянова. Според него, всички хора са длъжници на момичетата, заради неадекватното поведение на много привърженици след инцидента.

Красен Кралев уточни още, че състоянието на чаровната ни гимнастичка се подобрява.

„Следя състоянието й, с професор Миланов се чувам, както и преди това с министър Петър Москов. Не съм ходил при Цвети, изпратих цветя. Тези момичета от ансамбъла са като семейство, познавам ги, затова страдат много“, сподели Красен Кралев.

“Цветелина Стоянова е контакта, говори, апаратът за обдишване е махнат, имаше сериозна операция на гръбначния стълб, но няма да има трайни увреждания. Овладяна е и сериозната инфекция, самите лекари са по-спокойни за състоянието й“, разкри още министърът на спорта.