Пречиствателна станция "Златни пясъци" ще бъде модернизирана за 37 млн. лв.

Министърът на околната сред и водите Ивелина Василева и кметът на Варна Иван Портних подписаха днес договор за разширяване и модернизация на пречиствателната станция "Златни пясъци" на стойност 37.2 млн. лева, съобщават от пресотдела на екоминистерството. Парите идват по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", като близо 29 млн. лева е безвъзмездна помощ, като това е втората фаза на проекта.

След модернизирането ѝ станцията ще може да пречисти отпадъчните води на комплекса и околните курортни селища – "Ален мак", "Чайка" и "Ревиера", като капацитетът е за 72 хиляди души през лятото и 18 хиляди през зимата. Обновеното съоръжение трябва да бъде пуснато в експлоатация през 2018 година.

Пречиствателна станция Златни пясъци е открита преди 33 г., предназначена е за 20 хил. жители и предвид ръста на туристите и разрастването на курорта има нужда от модернизация. По думите на варненския кмет Иван Портних към настоящия момент 12 фирми са подали предложения за изграждане на новите мощности.

През 2014 г. по първа фаза от проекта беше изградено дълбоководно заустване, което отведе отпадъчните води от съоръжението на 2321 м в морето. Новата ПСОВ ще осигури пълно и екологосъобразно пречистване на отпадъчните води, което ще подобри условия за туризъм и бизнес, заявява още Портних.

Общият брой на проектите в област Варна по Оперативна програма "Околна среда" за периода 2007-2013 е 18, а размер на инвестициите 197.35 млн. лв, уточняват от общината.