НАП залови 6 тона контрабандно козе мляко от Румъния

Звеното за фискален контрол на НАП е предотвратило контрабанден внос от Румъния на 6 тона козе мляко, съобщават от пресцентъра на Националната агенция по приходите. При контролна проверка чрез разтоварване на цистерна с мляко, фискалните инспектори са се усъмнили в достоверността на предоставените от превозвача документи.

След последвалото щателно измерване и изчисляване на обема на цистерната, служителите от НАП са установили разликата между декларираните литри мляко и реално превозваните. Оказва се, че 6 тона от товара на цистерната не са декларирани. След като инспекторите искат обяснение от шофьора, той се опитва да им представи фалшива товарителница.

Млякото най-вероятно е било предназначено за производство на готова продукция, която да се реализира на вътрешния пазар на България, без да се плати ДДС при продажбата ѝ, смятат от НАП.

За първата половина от 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на 1.2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти, отчитат от агенцията. Най-голям дял сред следените стоки имат плодовете и зеленчуците.

Звеното за фискален контрол в НАП е създадено през 2014 г., като има задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио.

Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.