Започва Фестивала на муралите (стенописи) в село Старо Железаре

Арт и Стил

24-07-2016, 12:18

Снимка:

Piriankov Center for Contemporary Art

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Ню Йорк Таймс" за Мерилин Монро, Старо Железаре и възраждането на едно българско село

Тази година, през юли, ще се проведе второто издание на Фестивала на муралите (стенописи) в село Старо Железаре. Фестивалът е под наслов „ СЕЛО НА ИНДИВИДУАЛНОСТИ / Изкуство за социална промяна“. Миналото лято бяха създадено около 40 картини по стените на селото, представящи местните хора в компанията на известни личности от политиката и културата.
Проекта е иницииран от артистичният дует  Катажина и Венци Пирянкови, живеещи постонно в Познан. Това е следващата стъпка на стартиралата през 2013г инициатива „Ревитализация/Обновяване на бългалското село“. И през тази година, артистичните дейности в Центъра за Съвременно Изкуство „Пирянков“ ще бъдат под формата на Фестивал на муралите. През целият юли месец, група млади творци от Полша, най-талантливите студенти от Школата по рисуване „Венци“, ще рисуват картините си по стените на оградите и къщите в родовото село на Пирянкови. През целия месец, селото ще бъде обгърнато от празничният дух на изкуството.  Хората, нарисувани един до друг, най-вероятно никога не биха се срещнали, но чрез изкуството, срещата на разблични култури и далечни един от друг светове става абсурдно възможна. Изчезва изкуственото разстояние между селските баби и кралица Елизабет, пристигат от миналото, сякаш нищо не се е случило Car Borys или Айнщайн, който така естествено се озовава в бъги, теглено от магаре. Тук  също са и Индира Ганди и Фидел Кастро,  посетили селото през 70-те, придружени от Тодор Живков.
Този път, един от основните проекти ще  бъде оформен върху стената на Центъра за стенопис и ще пресъздаде починалия преди години дядо на Венци – Вълко Пирянков, както и държавните глави на Израел – Шимон Перес и на Палестина – Ясер Арафат. Стенописът ще бъде символ на помирение, толерантност и визия за мирно уреждане на конфликти. На други стени се появяват политици като Махатма Ганди, Ейбрахам Линкълн, Клеопатра или културни икони на поп културата като Уди Алън, Франц Кафка, Анди Уорхол, Мерилин Монро, Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Салвадор Дали, Пикасо, Фредерик Шопен, Миколай Коперник, Алфред Хичкок, Леонардо да Винчи, Ян Матейко, Петър Дънов, Христо Стоичков, Стефка Костадинова и Христо Явашев.