Намаляват берачите на билки в България

Годишно изнасяме до 20 хиляди тона сушени или замразени билки

България изнася тонове сушени лечебни растения за Европа. След това те се връщат отново у нас като преработени продукти, но на цена в пъти по-висока от продажната, съобщава БНТ. В същото време, заради ниското заплащане, намаляват берачите на диворастящи билки. Българските билки да се преработват в страната, в близост до находищата, откъдето се добиват, за това настояват работещи в сектора.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която действа закон за лечебните растения. Годишно изнасяме до 20 хиляди тона сушени или замразени билки. Според Светлана Аладжем, която работи по проект за опазване на лечебните растения, страната ни трябва да има политика в сектора.

"Това трябва да бъде национален приоритет, тъй като ние сме единствената страна в ЕС, която събира билки от дивата природа. Те отиват в чужбина в огромната си част и там се добавя стойност, там се развива преработвателната промишленост, работните места“, коментира Светлана Аладжем – Фондация „Информация и природозащита“.

Големият конкурент на страната ни е Полша, където масово се преработват лечебни растения и се произвежда чай. У нас обаче черният и зеленият не се търсят.

"За българския пазар бих казал, че билковите чайове са доста предпочитани, за децата – плодовите“, уточнява инж. Антон Лазаров – технолог в предприятие за производство на чай.

90 процента от суровата продукция в предприятието за чай в село Чешнегирово се изнася за Европа. Вече има продажби и в Китай. От останалите 10 процента произвеждат чай за вътрешния пазар. Според специалистите българските билки могат да осигурят работни места у нас на една четвърт от населението.

"Държавата не обръща внимание на този ресурс, който го има и всъщност ние искаме да прекъснем този път – ние да си изнасяме като краен продукт, а не като суровина“, добавя инж. Илко Петков – управител на предприятие за производство на чай.

Така ще се повиши и заплащането на берачите, които постоянно намаляват.

От бранша настояват изискванията от държавата към производителите да се опростят както е в Полша и Германия, за да се намали крайната цена.