Радован Караджич обжалва 40-годишната си присъда

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, когото по-рано тази година Международният трибунал за бивша Югославия в Хага осъди на 40 години затвор, ще обжалва присъдата си, съобщава "Франс Прес", позовавайки се на адвоката на Караджич Питър Робинсън.

В документите, с които разполага агенцията, Караджич твърди, че е станал "жертва на политически процес, организиран с цел демонизацията на сръбското население в Босна". Искът за обжалване съдържа общо 50 точки, въз основа на които бившият лидер на босненските сърби счита присъдата си за несправедлива.

Припомняме, че присъдата на Караджич бе оповестена от съда в Хага на 24 март т.г. Тогава той бе признат за виновен по 10 от 11-те обвинения на прокурорите, в това число и за геноцида в Сребреница, при когото бяха убити над 7 000 босненски мъже и юноши. Съдът също така призна Караджич за виновен за терора, убийствата и незаконните нападения на живилното население в Сараево в периода от април 1992 г. до ноември 1995 г.

Караджич, който успешно се укриваше в продължение на 13 години, бе арестуван през 2008 г. от сръбските спецслужби в предградие на сръбската столица Белград, а процесът срещу него започна през 2009 г., като по делото са дали показания общо 585 човека - 337 в полза на обвинението, а 248 в полза на Караджич.