Павлова предложи ключови инфраструктурни проекти на китайски конгломерат

От най-големия китайски конгломерат - СИТИК Груп също са изразили готовност да вземат участие в инфраструктурен проект у нас

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна днес с бизнес делегация от най-големия конгломерат в Китай СИТИК Груп, водена от президента й Ван Дзюн, съобщава пресотделът на ведомството.

По време на разговорите министърът е представил пред  пред потенциалните инвеститори възможностите за тяхно участие в инфраструктурни проекти в България като автомагистралите Русе-Свиленград и „Черно море“, и строителството на тунела под връх Шипка. Реализирането им трябва да стане при познаване и спазване на европейските правила, категорична е била Павлова.

 По време на разговора Ван Дзюн от своя страна също е заявил сериозния интерес на компанията да реализира инфраструктурен проект в България, който според него е израз и на политиката на Китай за все по-тясно сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа във формата 16+ 1.

Министър Павлова е подчертала, че България има стратегическо географско положение с директен достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, а през територията ни минават 5 трансевропейски транспортни коридора. "Считаме, че това прави страната ни естествена част от Пътя на коприната, предвиден в дългосрочната инициатива на Китай „Един пояс, един път”, която подкрепяме", е заявила тя.