Бъчварова на посещение в САЩ, разисква ключови споразумения за сигурността

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е провела работна среща с политическото ръководство на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, съобщават от пресотдела на МВР.

Основен акцент в разговорите на министър Бъчварова и Алън Бърсин, заместник-директор на Департамента по вътрешна сигурност, са били трите базисни споразумения между България и САЩ за обмен на информация по линия на сигурността и правоохраната и тяхното прилагане.

Бърсин е подчертал, че има много добра рамка между България и САЩ за ефективния обмен на оперативна информация. По неговете думи трите споразумения - за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката и организирана престъпност за обмен на дактилоскопни данни и ДНК профили; за обмен на информация за целево наблюдение на тероризма и за обмен на информация за пътниците, са „много добра рамка, която постигнахме за ефективен обмен на оперативна информация между структурите ни“.

"Това е ключово в борбата ни с тероризма и организираната престъпност", подчерта Алън Бърсин по отношение на споразуменията. По време на срещата българската и американската страна са обсъдили прилагането на рамката към момента, както и възможностите тя да бъде доразвита.

Министър Бъчварова е представила и актуалните мерки за сигурност в България с оглед скорошните терористични атаки в Европа, както и по отношение на граничната сигурност, миграционните процеси и контрабандата на мигранти. Тя е пояснила, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите, а на граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска. От своя страна, ръководството на Департамента по вътрешна сигурност е изразило готовност да продължи да допринася в обучението на експертите на МВР по линия на гранична сигурност и киберсигурност.