Борисов: Никой от политическия кабинет не участва в бордове

Министър-председателят Бойко Борисов декларира, че никой от политическият му кабинет - началник, медиен координато, парламентарен секретар, не участва в никакви бордове, управителни съвети и не получава допълнително възнаграждение. Борисов заяви това в писмен вид като отговор на питане от страна на група народни представители от ГЕРБ и Реформаторския блок. Отговорите са публикувани на сайта на Народното събрание.


В бордове не участва никой от екипа и на министъра на спорта Красен Кралев, правосъдният министър Екатерина Захариева, както и от този на министъра на външните работи Даниел Митов.


Членовете на политическите кабинети на други министри участват в различни бордове, но безвъзмездно, се разбира от отговорите на началниците на ведомствата.


Един от министрите, декларирал, че човек от екипа му е член на борд, е Ивайло Московски. Това е Валери Борисов, който е член на борда на "Информационно обслужване", без да получава възнаграждение за това.


Здравният министър Петър Москов заявява, че всичките му заместници участват във фондове, но отново без да получават възнаграждение за това. Бойко Пенков е член на Надзора на НЗОК, Ваньо Шарков е бил избран за член на ръководството на МБАЛ-Бургас, но все още не е вписан в Търговския регистър, Адам Персенски е член на Надзора на НЗОК, както и на Съвета на директорите на болницата в Габрово. Руслана Петрова, която е началник на кабинета на Москов, както и парламентарният му секретар Мартин Павлов и началникът на пресцентъра Ивалина Павлова не участват в бордове.


Тримата заместници на финансовия министър Владислав Горанов членуват в няколко съвета. Зам.-министър Кирил Ананиев е в Надзора на НЗОК и на Българската банка за развитие, както и в УС на ДФ "Земеделие".

Зам.-министърът на финансите Карина Караиванова е председател на Фонд мениджър на финансови инструменти, както и участва в УС на Национален иновационен фонд и Национален доверителен екофонд. Третият заместник на финансовия министър Фейзи Бекир е председател на Съвета на директорите на Многопрофилна болница в Кърджали. Началникът на кабинета на Горанов - Георги Йорданов е член на ПУДООС.

Съветникът на министъра на туризма Николина Ангелкова - Живко Табаков и началникът на кабинета Лидия Благоева са били избрани за членове на Съвета на директорите на "Слънчев бряг", но все още не са вписани в Търговския регистър. Те също не получават възнаграждение за допълнителната си ангажираност към морския курорт.

Социалният министър Зорница Русинова изрежда 25 различни държавни структури, които ръководят или в чието ръководства участват членове на нейния политически кабинет.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочва, че заместникът й Жечко Станков участва в ръководството на БЕХ, както и в Съвета по енергийна сигурност на МС, междуправителствена комисия с Черна гора и браншови съвет в областта на въгледобива.

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов участва в ръководството на двата фонда към МИЕ, които отговарят за ядрената енергетика у нас, както и в Съвета по енергийна сигурност на МС, междуправителствена комисия с Кипър и отраслов съвет за условията на труд в сектор "Енергетика". Мария Андонова, началник на отдел за "Връзките с обществеността и протокол" в МЕ участва в Междуведомствена работна група за "Открито управление".

Министърът на културата Вежди Рашидов подробно описва участията на хора от кабинета му в различни съвети, дружества и комисии на членовете на политическия му кабинет. Зам.-министърът на културата Бони Петрунова участва в 18 комисии, Надзорни и Управителни съвети и др. Заместник-министърът на културата Боил Банов има участия в 16 различни съвети, работни групи и др. Началникът на кабинета на Рашидов - Ива Петрони участва в Работна група за Комуникационната стратегия за Българското председателство на ЕС през 2018 г.

Началникът на пресцентъра на Културното министерство Радка Петрова също е участник в Работната група за Комуникационната стратегия, както и в неправителствена организация. Парламентарният секретар Весела Щерева ръководи неправителствена организация.

"Членове на ПК на министъра на регионалното развитие и благоустройството (заместник-министри) участват като представители на МРРБ в съвети, комитети, комисии, работни групи и органи на управление на фондове, за което не получават възнаграждение", пък отговаря регионалния министър Лиляна Павлова.