"Ловът" на покемони довел до две катастрофи в столицата

Според комисар Тенев глобата от 50 лв. за използване на мобилен телефон е крайно недостатъчна. "Като цяло това нарушение става все по-масово и моето мнение е, че глобата от 50 лв. трябва да се увеличи.", смята той.

 "Вече над 60 на сто от катастрофите в столицата стават заради отвличане на вниманието на водача, най-често защото той участва в телефонни разговори", съобщава началникът на КАТ-София.

 "Вниманието му се отвлича, включително и ако не си използва ръцете, а разговорно устройство в купето на автомобила. Той кара, но не мисли за пътя, а мисли за всичко друго. Застанете на едно кръстовище и ще видите какво се случва. Близо 90 на сто от водачите използват мобилни устройства - телефони, таблети и лаптопи, пишат SMS-и, пращат имейли… А това са млади хора, без достатъчен опит като водачи.", казва Тенев.

Най-честите нарушения, предизвикани от недостатъчно внимание към пътната обстановка с  минаване на червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на пешеходните пътеки, но най-честото нарушение в неспазването на дистанция, от което често се предизвикват и верижни катастрофи, заявява още комисарят.