Ясен график за отпадане на визите за Канада поиска Борисов от канадска делегация

"Отпадането на визите за български граждани за Канада е наш приоритет. Затова очакваме да бъде изготвен ясен график с конкретни стъпки за премахване на ограниченията за пътуване". Това е заявил днес по време на среща с канадска делегация, която е на посещение в България, премиерът Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

„България е готова да окаже необходимото съдействие на експертния екип от Канада по събиране на необходимата техническа информация“, е обявил Борисов на ръководителя на делегацията Лариса Галадза, генерален директор на дирекция „Допускане на гражданите, имиграция, бежанци и гражданство“ в канадското правителство.

Министър-председателят е изтъкнал още, че се надява визитата да бъде ползотворна и допълни, че по показателите за премахване на ограниченията - управление на границите и сигурност на документите за пътуване, страната ни е на световно ниво.

„Управлението на границите ни непрекъснато е давано за пример от европейските лидери, включително и през последните години на миграционен натиск“, заявява Борисов. „Освен това, България издава паспорти с биометрични данни, записани в електронен чип, вече повече от шест години“, допълва премиерът.

„Постигането на визова реципрочност с Канада е важно за нас и затова се надяваме това стане факт възможно най-скоро време“, посочва още министър-председателят.