Създаване на иновационен хъб в София обсъди Лукарски с водещи европейски университети

"Иновациите са в основата на визията ни за развитие на икономика, базирана на знанието и създаваща висока добавена стойност. София има потенциала да се превърне в регионален иновационен хъб – имаме значителен човешки капитал, водещи научни институции и не на последно място предприемачи с добри идеи." Това е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с представители на водещи европейски университети и  членове на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), съобщават от пресотдела на Министерството на икономиката.

Представителите на образователните институции са на посещение у нас за проучване на възможностите и подготовка на София за установяването ѝ като регионален иновационен център в рамките на европейската мрежа на EIT. В делегацията са включени представители на Imperial College London, Великобритания, Университета в Тренто, Италия, Техническия университет в Делфт, Холандия, Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция и Технически университет – Карлсруе, Германия.

Инициативата на Европейския институт за иновации и технологии се фокусира върху създаването на центрове за иновации (Knowledge and Innovation Communities – KICs), които адресират няколко основни предизвикателства на европейско ниво – дигитална трансформация, енергийна ефективност, климатични промени, науки за живота и устойчиво използване на суровини. В момента в Европа действат 5 такива центъра, които са концентрирани в Западна и Северна Европа. „Подобен механизъм за насърчаване на иновациите все още не съществува в Югоизточна Европа, а това определя сериозни възможности за България, която има значителен иновационен потенциал“, посочи Проф. Маурицио Маркезе, вицепрезидент на Университета в Тренто, Италия и директор на иновационното звено в сферата на дигиталната трансформация (Inno Digital) на EIT.

Пилотният проект на института в това направление стартира преди повече от 7 години, като основната му идея е да осигури рамка за колаборация между научната общност, бизнеса и държавните институции, чрез която да стимулира изграждането на иновационен капацитет и култивирането на талант. “Ефектът от тази инициатива е все още ограничен, необходимо е до привлечем и други страни, за да можем да адресираме тези придизвикателства на общоевропейско ниво”, посочи още проф. Маркезе. Проф. Ксавиер Баррия от Департамента по електронно инженерство към Imperial College London допълни, че именно чрез такъв център за иновации университетът е преминал през цялостна трансформация и през последните 15 години от изцяло научно ориентиран институт се е превърнал в изцяло насочен към бизнеса и неговите нужди.

Визията за изграждане на регионален иновационен хъб в София е от ново поколение и предвижда интегрирането на две от дефинираните направления на EIT - дигитална трансформация и иновации в сферата на енергетиката. Това са и два от приоритетите, които българското правителство си поставя за развитието високотехнологична и базирана на знанието икономика. “Чрез подобно интегриране на областите се създава изцяло нова форма на cross KIC колаборация, която открива много нови възможности”, посочиха още представители на водещите европейски университети.

Министър Лукарски приветства идеята и посочи, че концепцията за изграждане на такъв център за иновации кореспондира напълно с идеята зад изграждането на първия научно-технологичен парк у нас - “София Тех Парк”. “Това превръща парка и в естествен партньор на инициативата. София, със своята динамична предприемаческа екосистема и София Тех Парк като платформа за взаимодействие между участниците в тази екосистема са най-подходящото място за такъв център”, поясни министър Лукарски. Подкрепа за инициативата заявиха и изпълнителният директор на София Тех Парк Йолиан Иванов и председателят на Съвета на директорите Филип Кирев.

През септември предстои посещение на официална бъргарска делегация в централата на EIT в Будапеща, където ще бъде представен проектът за изграждане на инновационния хъб в София.