Борисов: Забранява се риболовът, щом има популация от делфини

До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони

Еколози се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят мерките, които трябва да бъдат предприети за прекратяване на случаите с умиращи делфини, които са защитен вид. След като 76 трупа на делфини бяха намерени на територията на бургаска област през последните дни, стана ясно, че смъртта им е причинена от оплитане и задушаване в рибарските мрежи.

Ето какво каза премиерът в края на срещата: "Предвид сигналите до нас за големия брой мъртви делфини по Черноморието ни, които са обявени за защитен вид, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини."

"До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето", сподели премиерът.

"С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени огранизации преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни", уточни пред медиите Борисов.