Комисията по отбрана отхвърли проекта за задължителна казарма

Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли Законопроекта за резерва и въоръжените сили, внесен от парламентарната група на ПФ, в който е залегнало предложението началната военна подготовка на гражданите да стане задължителна, предава "Фокус".  "За"приемането на законопроекта са гласували 5-ма депутати, "против" не е бил никой, но 9-ма са се въздържали.

С отхвърления законопроект се предлага да се даде възможност запасни да бъдат използвани при формиране на състава на въоръжените сили и в мирно време. В него е предвидено началната военна подготовка на гражданите на Република България да стане задължителна, както и да бъдат интегрирани училищните програми за военно обучение и да се подобри военната подготовка на студентите.

Комисията по отбрана обаче е приела предложените от Министерски съвет промени в Закона за резерва и въоръжените сили на Република България. „За“ тях са гласували 16 народни представители, „против“ – 0 „въздържали се“ - 0 . В приетия законопроект се цели усъвършенстване на нормативната уредба за гарантиране на дейността на резерва и системата за привличане, селектиране и подбор на кандидати за служба от доброволния резерв.

В рамките на дебата Красимир Каракачанов е посочил, че Министерство на отбраната трябва да е загрижено младите хора да бъдат обучени военно, но според него то не е в час със ситуацията в страната. От совя страна представителят на ГЕРБ Владимир Тошев е попитал откъде ще се вземат парите, за да се подготви населението да да изпълнява конституционния си дълг защита на Отечеството.