Гърция осъди на 2 месеца затвор потърсилите убежище турски военни

Съдът в гръцкия град Александруполис (Дадеагач) осъдиха на два месеца затвор осемте турски офицери, избягали в Гърция след неуспешния опит за преврат срещу правителството на Ердоган, съобщава турската информационна агенция Dogan, цитирана от ТАСС.

Турските военни са се признали за виновни по обвиненията за незаконно пресичане на държавната граница и нарушаване на гръцкото въздушно пространство. Отбелязва се, че до изтичането на наложеното наказание гръцките власти ще решат дали да уважат искането на обвиняемите за убежище в страната и респективно искането на Турция за депортация на военните.

Адвокатите на турските военни отбелязват, че на решението за или против екстрадицията на клиентите им могат да повлияе развитието на дебатите относно връщането на смъртното наказание в Турция.

Припомняме, че на 16-ти юли, непосредствено след провала за държавен преврат в Турция, осем турски офицери кацнаха в Александруполис с турски военен хеликоптер, подавайки сигнал за помощ, като в последствие бяха задържани от гръцките власти.