Култова сграда от 2-3 век откриха археолози при разкопки

На крепостта "Мисионис" край Търговище

Култова сграда от предхристиянския период откриха археолози при разкопки на крепостта "Мисионис" край Търговище. Храмът е датиран в периода 2-3 век, съобщиха днес пред журналисти проф. Николай Овчаров и ръководителят на обекта археологът Ангел Конаклиев.
Досега се предполагаше, че в района се намира кантора за търговия с Русия, спомената от арабския географ Ал Идриси. Откриването на храма хвърля нова светлина върху миналото на древния град, съобщи радио Шумен. Сградата е с размери 6,50 м на 4,50 метра и се намира в Северния квартал, който е крайната част на "Мисионис", разположен на площ от 2000 дка, обясни на обекта Конаклиев. Храмът е бил с тухлен под, покрит с керемиди от пречистена глина с украса - части от които са открита. По думите на специалиста оттук е започнало изграждането на "Мисионис". По-късно - през 13 век, зачестилите варварски нашествия го изместват нагоре във височината, където са руините на основните сгради.
На обекта са открити още 20-сантиметрова бронзова статуетка на птица, характерна за храмовете; желязна лампа от 2-3 век; монети от тези период и керамика; стрели, столчета от стъклени чаши.
През това лято се работи и на крепостта. Върви планомерно разкриване на болярския квартал. Разкопани са четири терасовидно разположени жилища и така сградите стават общо 17.
Разкопките на "Мисионис" ще продължат още три седмици.