Турските офицери, избягали в Гърция след опита за преврат, отидоха на съд

Военните ще бъдат съдени за незаконно минаване на държавната граница на Гърция

Осемте турски военни офицери, които избягаха в Гърция след неуспешният опит за преврат от изминалата седмица, бяха изправени пред пред гръцкия съд днес, съобщава "Франс Прес". Обвинението срещу тях е за незаконно пресичане на държавна граница.

Военните са се изправили пред съда в североизточния гръцки град Александруполис. Именно там на 16 юли осмината офицери кацнаха с турски военен хеликоптер след като преди това са подали сигнал за помощ към властите.

Ако съдът намери за виновни турските военни, то тях ги очакват до 5 години затвор, информира още "Франс Прес". Според един от адвокатите на обвиняемите - Илия Маринаки, обвиняемите се страхуват за собствената си сигурност и сигурността на семействата си след неуспешния опит да свалят от власт турския президент Реджеп Ердоган.

За да избегнат депортация в Турция, осмината офицери са подали молби за убежище в Гърция. Каквото и да е решението на магистратите, каквато и да е развъзка по случая им ще има не по-рано от началото на август, когато компетентните органи ще решат дали да предоставят убежище на обвиняемите.

Властите в Турция уверяват, че военните ще получат "справедливо отношение"  в родината си. Турският посланик в Атина Керим Урас предупреди Гърция, че евентуален отказ за депортация "не би подпомогнал" отношенията между двете държави. " Надявам се, че ще успеем бързо да преминем прес процесуалните фази и да съумеем да върнем тези терористи, за да ги изправим пред правосъдието", е заявил преди няколко дена Урас.