Не очаквахме такъв огромен интерес към програмата за саниране, заяви зам.-регионалният министър

Отличници по сключени договори за саниране са Бургас, Хасково, Благоевград и Пловдив

"Отчитаме огромен интерес към програмата, дори много по-голям отколкото очаквахме първоначално. До момента са регистрирани почти 4000 сдружения на собственици в цялата страна, а сключените договори за включване в програмата са почти 2000. Към 20 юли има 32 напълно готови и въведени в експлоатация сгради, по 107 текат строително-ремонтни дейности и 1634, по които са започнали някакъв тип дейности като енергийни или конструктивни обследвания". Това заяви в ефира на програма "Христо Ботев"  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

От думите на министъра се разбира още, че "отличници" по сключени договори за саниране са Бургас, Хасково, Благовеград, Пловдив, а по брой сгради със стартирали ремонтни дейности - Хасково, Бургас, Благовеград и Смолян.

Намалява скептицизмът по отношение на програмата, отчита министърът. "Най-честите съмнения и спекулации, които спъваха интереса на хората в началото бяха, че общината или държавата ще им вземе жилището или че ремонтите не са напълно безвъзмездни, но с времето хората се убедиха, че те са безпочвени", казва той.

Нанков отбелязва, че основните трудности пред хората по отношение на включването в програмата е взимането на колективно решение за кандидатстване и процесът на сдружаване. "Никой няма право без разрешението на собствениците да третира жилищата им. Затова дадохме възможност дадена сграда да може да кандидатства, дори до 5% от собствениците да не са съгласни, стига сградата като цяло да може да постигне енергиен клас С," припомня зам.-министърът. "Опитът обаче показва, че често, дори когато част от собствениците не желаят да се включат в началото, в процеса на работа се съгласяват да бъдат въведени мерки и в техните жилища, така че и те да се възползват от позитивите на повишената енергийна ефективност", допълва още той.

"Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която стартира миналата година, е първата от такъв мащаб за България. Тя се провежда в цялата страна, без дискриминация по отношение на това кои общини могат да кандидатстват, като единственото условие е в тях да има допустими сгради.", обяснява Нанков. По думите му в в програмата участват 162 общини от цялата страна. Той припомя още, че миналата година беше разширен обхватът на допустимите за кандидатстване сгради. В следствие на това в програма вече могат да се включват и многофамилни жилищни сгради с над 6 жилищни обекта, които са строени по индустриален способ или са масивни и не попадат в обхвата на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година.

"Поехме ангажимент за първите две години от програмата – 2015 и 2016 г., финансирането да бъде 100% безвъзмездно. Искахме през това време да повишим съзнанието на гражданите по отношение на енергийната ефективност и да им дадем възможност да се убедят в ползите от санирането. Когато започнахме проекта за енергийно обновяване с европейско финансиране през минали програмен период, самоучастието беше 50%. Видяхме обаче, че това е неефективно", допълва още Нанков. Той обясни, че предстои да бъдат обсъдени и анализирани различни възможности за начина и размера на съфинансиране, като за това трябва да се вземе политическо решение. По думите на министъра по всяка вероятност в началото съфинансирането ще в началото ще бъде в порядъка на 10-15 %.

Програмата покрива както енергийното и конструктивно обследване на сградите, проектирането и въвеждане на самите строително-монтажни работи, които я касаят като цяло – ремонт на покрив, фасада, стълбища, така и отделните жилища – подмяна на дограма, полагане на топлоизолация. Може да бъде заменена вертикалната отоплителна система с хоризонтална, ако това е предписано в енергийното обследване. Допустима е също промяна на енергийния източник, като например газифициране, изграждане на възобновявам енергиен източник, подмяна на амортизирани на ел.табла в общите части и други, стига тези дейности да са предписани в енергийното обследване. Програмата покрива също и конструктивното укрепване на сградите и отстраняването на дефекти, които заплашват живеещите в нея.