10% данък при лично ползване на фирмени активи

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Дебатите по промените бяха вчера.

Полученият в натура доход от служител или мениджър - например от ползването на фирмен автомобил или телефон, да се облага с "плоска" ставка, вместо върху сумата да се дължи данък общ доход и осигуровки, реши парламентът с 91 гласа „за”, 5 „против” и 36 „въздържал се”.  

Т.нар. данък „уикенд” влезе в сила в началото на годината, но не беше решено как точно да бъде прилаган. Досега ползването на фирмени активи в извънработно време се облагаше с данък общ доход и с осигуровки.

От началото на годината са събрани над пет милиона лева от данък "уикенд", съобщи преди дни финансовият министър.

Активите за лично ползване са групирани в три категории: превозни средства, недвижимо имущество и активи, различни от посочените в първите две категории.

За различните видове активи е предвидено данъчната основа да бъде 20 на сто от общия размер на разходите за съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основа.

Данъкът е окончателен, подлежи на деклариране и се внася веднъж годишно - в срок до 31 март на следващата календарна година, са записали авторите на проекта. В него се предвижда отмяна на данъка върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност.

Парламентът трябваше да разгледа и два законопроекта за промени в Кодекса на труда, но по предложение на народния представител от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров отложи разискванията. Байрактаров направи процедурно предложение да се прекратят разискванията по законопроекта, касаещ еднодневните трудови договори, тъй като е необходимо да се събере още информация и да се прецени как ще се процедира по-нататък. Според него трябва да бъде отменено предложението, което се отнася до трудовото правоотношение и трудовия договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. По думите му, със законопроекта свързан с еднодневните трудови договори се нарушава принципът на равнопоставеност.