Десетки пострадали по време на антиправителствени протести в Армения

Десетки са пострадалите демонстранти и полицаи по време на антиправителствен протест в арменската столица Ереван, предава ТАСС. Напрежението е ескалирало в  сряда вечерта, когато в близост до полицейското поделение в града избухват размирици по време на мирен, поне първоначално, протест.

Протестиращите са хвърляли камъни и други предмети по органите на реда, а те на свой ред са отговорили с димни с светлинни гранати. В сблъсъците са ранени 51 човека, сред които и 28 полицаи. Няма информация за загинали, а рано сутринта полицията все пак е успяла да разпръсне протестиращите, като няколко десетки са задържани.

Припомняме, че на 17 юли въоръжена опизиционна група проникна в полицейско поделение в Ереван и все още държи намиращите се там полицаи за заложници. Сред заложниците е зам. началника на арменската полиция ген.-майор Вартан Егиазарян и зам. началника на ереванската градска полиция полк. Артур Ваноян. При узурпирането на участъка са ранени няколко полицаи. Вече няколко дена активисти на опозицията провеждат митинги в района на участъка с искане властите да не предприемат силова операция по освобождаване на заложниците.

Арменското правителство все още не е излязло с официална позиция относно случилото се вчера, като по-късно днес ще се събере на извънредно заседание.