Продължава съвместното българо-американско учение "Тракийско лято - 2016"

Съвместното българо-американско военно учение „Тракийско лято – 2016” продължава в района на летище Крумово, съобщават от пресотдела на Министерството на отбраната. Делегация от командването на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа и Африка, водена от бригаден генерал Робърт „Ранди” Хюстън - съветник на командващия на ВВС на САЩ в Европа и Африка, е посетил вчера района на летището и 68-ма бригада „Специални сили", се разбира още от съобщението.

Американските представители са се срещнали с личния състав от формированията и екипажите, както и с инженерно-техническия състав от силите на САЩ, участващи в подготовката. Брифинг изнесе заместник-директорът на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности” в Министерството на отбраната полковник Йордан Йорданов. Гостите са наблюдавали изпълнението на учебно-тренировъчните дневни и нощни парашутни скокове от военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес” на ВВС на САЩ.

Делегацията е посетила и щаба на 68-ма бригада „Специални сили“. Командирът ѝ бриг. ген. Явор Матеев и началникът на щаба полк. Димитър Бучков са изнесли брифинг за историята, състоянието, задачите и перспективите за развитието на бригадата.

Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016” днес продължава с отработване на елементи от мисиите на Силите за Специални операции, включително с изпълнението на учебно-тренировъчните дневни и нощни  парашутни скокове от различни височини от военно-транспортен самолет С-27J „Спартан” на българските ВВС и военно-транспортните самолети С-130 „Херкулес” на ВВС на САЩ.

Бригаден генерал Робърт „Ранди” Хюстън и полковник Джейми Кроухърст, военен и военновъздушен аташе на САЩ в Република България, са дали висока оценка на личния състав, участващ в Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016”, както и на 68-ма бригада „Специални сили“.