Няма данни за терористични клетки у нас, заяви шефът на ДАНС

Рисковете за радикален ислям са в маргиналните групи, смята още той

Няма данни, които да потвърждават съществуването на терористични клетки у нас, заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ДАНС Димитър Георгиев, съобщава БНТ. Въпросът към него бе отправен във връзка с публикуваната в някои сайтове карта на „Ислямска държава" със спящите ѝ клетки в Европа, според която в България рискът е умерен.

 Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, заедно с всички шефове на специални служби бяха изслушани едновременно от две парламентарни комисии за предприетите от тях мерки след атентата в Турция.

"Основните рискове за радикалния ислям при нас са маргинални групи, които на основата на финансова зависимост, биха се насочили и поддали на радикализация", заяви още Георгиев.

Попитан дали съществува заплаха за България с оглед размирната ситуация в Турция, Георгиев уверява, че е направено всичко необходимо."Никога не е приятно да има нестабилна съседна държава, така че в тази посока колкото по-бързо се стабилизират там нещата, толкова по-добре и за нас. Това, което беше необходимо да се направи, ние го направихме. Агенцията работи в рамките на режим, който не е нормален - в събота и неделя, след което се върнахме към нормален режим на работа и направихме всичко, което е необходимо", допълва Георгиев.