МС утвърди Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора

Министерски съвет утвърди Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора, съобщават от пресцентъра на правителството. Документът представлява рамката за сътрудничество, чрез която институциите изпълняват задълженията си по отношение на грижата за пострадалите, като координират усилията си в стратегическо партньорство с неправителствени, международни организации и гражданското общество.

Съгласно Закона за борба с трафика на хора координатор на Механизма е Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), посредством нейния секретар и администрация.

Основните цели на Механизма са да осигури спазването на човешките права на жертвите на трафик при предоставянето на ефективна грижа и насочване на пострадалите към съответните услуги. Описани са основните принципи на работа с жертвите на трафик на хора, в това число безусловната подкрепа, сигурност и безопасност, конфиденциалност и защита на личната информация и недискриминационно отношение. Механизмът разписва стандартни оперативни процедури при идентификация, насочване, закрила, подпомагане и социално включване на пострадалите от това престъпление.

Утвърждаването е от важно значение за официалното приемане на Механизма и неговото прилагане при координирането на случаи на трафик на хора. Ще се повиши и информираността на служителите, работещи по проблемите, свързани с трафика на хора и ангажирани при идентификацията и насочването на пострадалите, тъй като след неговото приемане администрацията на НКБТХ ще залага в Националната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите ежегодни обучителни дейности за заинтересованите страни, участващи в Механизма на национално и местно ниво.