"Сребърният" Гризман има шанс да стане златен с Франция

Гризу е на 25, Платини превзе върха с националите на 29, Зизу се позлати с Франция на 26

Безспорно Антоан Гризман бе голямото име на европейското първенство във Франция през тази 2016 година. Гризу стана най-добър играч на отминалото евро и голмайстор на шампионата с 6 гола.
За Гризман обаче остана горчилката в рамките на повече от месец на два пъти да стигне до подножието на върха и да се задоволи с две втори места.

Гризман с Атлетико(Мадрид) загуби след дузпи финала за Шампионската лига в Милано от Реал(Мадрид) където играха четирима от първите четири отбора на европейското първенство. А именно 31-годишният европейски шампион Роналдо от Португалия, както и отлично представилия се португалски защитник Пепе. За загубилите полуфиналисти играха Тони Кроос от Германия и юначния Гарет Бейл, който предвождаше един от шлагерите на шампионата Уелс.

Една от причините Франция да загуби финала от Португалия бе, че треньорът на „петлите“ Дидие Дешан не заложи на по-смела игра, с която да пречупи хитрата дефанзивна тактика на колегата си Фернандо Сантош.

По време на шампионата малко повече бе вдигната четворката Гризман, Жиру, Пайе и Погба.

С оглед на потенциала и силните му игри в Ювентус, представянето на Пол Погба на европейското бе дори разочароващо. Една от причините е,че Дешан го въртеше в някои мачове на неподходящи постове, докато го постави в халфовата линия зад нападателите. Но като,че ли Погба така и не можа да се аклиматизира и да направи подобаващо силно първенство. Дмитри Пайе сам призна, че е бил повикан след като Валбуена не бе включен в състава. Играчът на Уест Хем вкара важни голове в началото, но впоследствие се поизгуби. Въпреки отличния голов пас на Жиру към Гризман в мача с Ейре, Оливие си остава леко тромав футболист и не случайно дори феновете на Арсенал се ядосват на играта му.
Ако има откритие и израстване на играч на това първенство от страна на французите това наистина е Антоан Гризман. Направи много силен сезон за Атлетико, както и за Франция. Да вкараш два гола на вечно трудния съперник Германия и да бъдеш близо до хеттрик срещу Бундестима си е доказателство за голяма класа.

Наистина Гризу, остана „сребърен“ през тази 2016 година след загубените финали за ШЛ и европейското първенство. Но да, трябва да се напомни, че Антоан е на 25 години. Историческата препратка към славните му предшественици Мишел Платини и Зинедин Зидан показва,че има достатъчно време пред момчето,което изразява радостта си все едно,че говори по телефон.

Мишел Велики Платини стана европейски шампион с Франция през 1984 година,или на 29 години. Обаятелният Зизу триумфира като световен шампион през 1998 година на същия „Стад дьо Франс“ в Париж след като вкара два гола с глава на Бразилия при резултат 3:0. Тогава Зидан бе на 26 години. Две години по-късно през 2000-ата година когато Зизу навърши 28 стана и европейски шампион.

Така,че пред момчето родено в Макон, Гризман има още доста шансове да превземе върха с националната фланелка. На световното в Русия през 2018 ще бъде на 27, на юбилейното европейско през 2020 ще е навършил 29. А на световното в Катар през 2022 ще е на 31. Дори за европейското през 2024,когато ще бъде на христовата 33-годишна възраст ще има шанс за световна изява.

Предполага се,че Гризман може да играе по-дълго време футбол защото има крехка фигура. По-леките футболисти имат по-дълга състезателна кариера.

Въпросът обаче е друг. Футболът не е индивидуален спорт. И дали до Гризман ще има още поне трима футболисти, които през следващите години да поведат Франция към втори световен, или трети европейски връх. Засега поне не се виждат новите Жирес,Тигана и Фернандес, които бяха около Платини. В известен смисъл в своя славен период Зидан сам мъкнеше Франция към световния и европейски връх през 1998 и 2000-ата година. Но все пак около него бяха голмайстори като Тиери Анри и Давид Трезеге. Както и играчи като Джоркаеф, Пти, Тюрам. Що се отнася до вратар, Уго Льорис достойно замества Фабиен Бартез.

Но наистина около Гризу се търсят поне още двама, които да поведат Франция към поредните върхове. И след като Франция остана втора в своята родина, не може да не се помисли защо федерацията бе толкова строга към 28-годишния таран на Реал(Мадрид) Карим Бензема.

Да,ако Жиняк бе вкарал този гол в последната минута на допълнението към редовното време сега може би нямаше да се питаме за Бензема и Валбуена. Единият отличен голмайстор, а другия доказан халф.
Да припомним за гредата на Жиняк,че това бе повторение на финала от световното първенство през 1978 година. Тогава холандецът Роби Рензенбринк по абсолютно същия начин намери десният долен стълб на Убалдо Фильол и така Холандия бе лишена от заслужена световна титла. Сега остават тези съвпадения във футбола за запалянковците да си ги припомнят, когато са на бира.

Разбира се за световното в Русия, отборът на Франция може би трябва да помисли за включването на вече 30-годишиня Бензема. Защото,ако лекия Гризу може два измисли нещо и да вкара с глава,или след хитро пласиране, има нужда и от сигурен таран, които да помага в решителни моменти. А Бензема го може…