Българинът изпива средно по 73.5 литра бира годишно

73.5 литра е средногодишната консумация на бира на глава на населението в България. Продажбите на бира са се увеличили с 2% за 2015 г. спрямо предходната година. За сравнение, през 2014г. средната консумация на бира на глава от населението е 72 литра. Най-много бира се пие в Русе и областта, следват Монтана, Плевен и Бургас.

Данните са на Съюза на пивоварите в България, като са изнесени в навечерието на професионалния им празник - Илинден. Тази година съюзът на пивоварите отбелязва 25 години от създаването си, като същевременно се навършват 135 години от създаването на българската пивоварна индустрия и 60 години от началото на българската пивоварна наука.

Мъжете изпреварват значително нежния пол в честотата на консумацията на алкохолната напитка. Те пият бира по 12 пъти месечно, докато жените правят това едва 5 пъти.

Консумацията сред мъжете е по-голяма - те пият пиво средно 12 пъти в месеца, докато жените го правят едва 5 пъти. По консумация на бира на глава от населението все пак България е далеч от европейските страни с големи традиции в пивоварството като Чехия или Германия например. В Чехия на човек се падат 144 литра бира годишно, а в Германия - 107 л.