Не са изключени още атаки като тази в Ница, смята френският военен министър

Възожни са нови терористичните актове по сценария на този в Ница, смята френският министър на отбраната Жан-Ив Ле Дриан. Той е заявил това в ефира на радио France Info, предава ТАСС.

"Следва да признаем, че във Франция е възможно повторение на терористични актове, аналогични на този в Ница. Скорошният случай в Германия ни показва, че в момента опасността от атаки е повсеместна. С оглед на това всички ние трябва да бъдем крайно бдителни, като същевременно запазим спокойствие", смята министърът.

Извънредното положение трябва да бъде продължено, заявява още Ле Дриан. За целта днес (19.07) ще бъде представен съответен законопроект на заседанието на Съвета на министрите. "Режимът на извънредно положение не е само символична мярка, той позволява да се провеждат обиски, подозрителните лица да бъдат поставяни под домашен арест и намалява риска от терористични актове", смята министърът.

Ле Дриан също така се обявява за продължаване на съюзническите бомбардировки срещу ИДИЛ. "Франция нанася удари в Ирак и Сирия всеки ден, въпреки че не винаги съобщава за това. През изминалата нощ нанесохме удари в района на Мосул, действайки в рамките на международната коалиция.", съобщава военният министър. Според него войната срещу "Ислямска държава" навлиза в "решаваща фаза", а следващата логична стъпка е да се нанесат удари по главните центрове на ИДИЛ в Мосул и Рака.