Наша корвета на учение в Румъния

Sea Shield се провежда във Военноморска база Констанца

Корветата „Бодри” от състава на Военноморските сили участва в противоподводното учение на бойния флот на Румъния с международно участие – Sea Shield 2016. То се провежда във военноморска база Констанца и Западната част на Черно море. Участието на „Бодри” е от 18 до 21 юли.

За времето на море ще бъдат отработени учения по търсене и спасяване, борба с подводница, борба с въздушен противник, контрол на корабоплаването и проверка на кораб, както и тактическо маневриране. Основна цел на учението е да се подобри оперативната и тактическа съвместимост между участващите единици.

В учението участват и две фрегати от състава на Първа постоянна група кораби на НАТО (SNMG 1) – фрегата „Charlottetown” от ВМС на Канада и фрегата „Gen. T. Kosciuszko” от ВМС на Полша, четири кораба от Втора постоянната група противоминни кораби – турския спомагателен кораб „C. G. Hasanpasa”, турския минен ловец  „Edincik”, испанския минен ловец „Turia” и румънския миночистач „Alexandru Axente”, подводницата „Anafartalar” от ВМС на Турция, самолет от патрулната авиация „P3-C Orion” и двама щабни офицери от ВМС на САЩ. В щаба на учението участва и офицер от българските ВМС.