Нарът спира стареенето

Общество

19-07-2016, 09:14

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Супер хляб "месят" в Полша

Откритието направиха швейцарски учени

Някои го смятат за райски плод. Казват, че семената в него са 365, точно колкото са дните в годината. Почитателите на здравословното хранене отдавна са го обявили за „супер храна”, заради антиоксидантите, които съдържа. Дава енергия, премахва уморота – това са само някои от положителните свойства на нара, за които се говореше досега. Швейцарски учени, обаче, откриха, че той спира и стареенето, информира БНТ.

След дълги изследвания те установили, че молекулата на погълнатото семе от нар променя чревните микроби. Тя защитава клетките от стареене.

Pроф. ЙОХАН АУЕРКС, съавтор на проучването: Открихме напълно нови механизми за това как някои вещества в този плод действат и противодействат на стареенето и на заболяванията, свързани със стареенето.

Става въпрос за процес, при който старите метаболитни клетки се възстановяват. С остаряването, този процес се забавя. За това възрастните хора започват да изпитват мускулна слабост. Но се оказва, че нарът помага този процес отново да се задейства. Клетките започват пак да поглъщат кислород и да произвеждат енергия.

Тайната е в елагитанина, който се съдържа в семената на нара. Чрез него тялото произвежда уролитин А.

Pроф. ЙОХАН АУЕРКС: Първо тествахме уролитин при червеи. Тогава наблюдавахме увеличаване на живота с около 50 процента. Следващият опит беше с мишки. При тях имаше 40 процента подобрена издръжливост. Фактът, че това работи при два еволюционно различни вида, ни кара да вярваме, че уролитинът ще има положителен ефект и върху хората.

Тестове с хора вече се правят. Така че нарът вероятно ще се окаже не само „супер храна”, но и подобие на панацея, която може да спре или поне да забави процеса на стареене. Природата ни е дала всичко, хората трябва само да открият заложените в естествените продукти решения на своите проблеми, обясняват швейцарските учени.