След престрелка с 4-ма загинали, в Алмати е въведено най-високо ниво на терористична заплаха

Най-високото ниво на терористична заплаха - червено, е обявено в казахстанския град Алмати, където по рано днес в престрелка загинааха трима полицаи и един цивилен, а още седем служители на реда са в болница. Това съобщава БНТ, позовавайки се на информация на ТАСС и "Интерфакс". Вероятно атентатът е дело на двама нападатели, като единият от тях е задържан, а другия се издирва.

Предположението на властите е, че терористите са последователи на "нетрадиционно религиозно течение". Собственик на автомобил е заявил пред "Интерфакс", че нападателят е искал да вземе колата му, като е стрелял в една от вратите, но в последствие се отказал от намерението си и е избягал по улицата. Друг очевидец твърди пред агенцията, че в близост до полицейския участък в Алмати "лежат три трупа - два с полицейски униформи, един с цивилни дрехи. (И) двама ранени - с полицейски униформи".

В района е задържано едно лице, най-верочтно вторият нападател. Зоната е отцепена, текат следствени действия, а властите не коментират събитието.

При ниво на сигурност като настоящото - "червено" се разрешават лични проверки на граждани, проверки на багажа им, на транспортни средства, временни ограничения или забрани върху движението на хората, а органите на реда могат да влизат в жилищни и други помещения и да контролират комуникациите.