Турското членство в НАТО е застрашено, предупреждава Джон Кери

Членството на Турция в НАТО е застрашено, предупреждава държавния секретар на САЩ Джон Кери, пише в. "Вашингтон поуст". Членството на южната ни съседка в Северноатлантическия алианс е под въпрос заради продължаващите масови арести на  политически противници на Партията на спреведливостта и развитието.

"НАТО има изискване за зачитане на демокрацията", заяви Кери след като Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини предупреди Турция да не екзекутира участниците в преврата срещу правителството. Тя също така отбеляза, че страни, в които има смъртно наказание, не могат да станат членки на Европейския съюз.

В следващите няколко дена Кери ще следи внимателно действията на Турция, за да се увери, че страната изпълнява ангажиментите си към алианса за демократичност и спазване на законите.

От своя страна турският външен министър Мелвют Чавушоглу нееднократно е уверил държавния секратар, че правителството ще се подчинява на върховенството на закона и демократичните норми, заяви Кери, който допълва, че ще бъде преценено дали това е така.