Външно: Не пътувайте към Казахстан

„Червен код“ на терористична опасност предполага най-висока степен на опасност от възможни нови терористични атаки

Във връзка с извършени терористични въоръжени атаки, на 18 юли 2016 г. в град Алмати, Република Казахстан, е въведено извънредно положение. МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Република Казахстан до снемане на въведения най-висок „Червен код“ за терористична опасност. Намиращите се вече на територията на град Алмати български граждани да се въздържат от напускане на домовете си. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„Червен код“ на терористична опасност предполага най-висока степен на опасност от възможни нови терористични атаки и е съпътстван от предприемането на редица извънредни мерки, сред които: безпрепятствено проникване в жилищни и други помещения на силите на реда; временно задържане под стража за 24 часа до изясняване на ситуацията; провеждане на обиски и други оперативни мероприятия; временно ограничаване на свободата на движение и придвижване; засилен контрол на ключови места в града (летища, гари и т.н.).

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството на Република България в Казахстан:

Посолство на Република България в Република Казахстан
Адрес: ул. „Иманов” № 11, бизнес-център „Нурсаулет”, ет . 5, гр. Астана, 010000, Казахстан
Телефон: +7 7172 90 15 15
Факс: +7 7172 90 18 19
Дежурен телефон в извънработно време: + 77 789 717 882
E-mail: Embassy.Astana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kazakhstan