Фандъкова: София не е блокирана, работи се сериозно

„София не е блокирана, на много места има сериозни затруднения, но се работи много сериозно”, смята кмета на столицата Йорданка Фандъкова. В интервю за "Канал 3" Фандъкова съобщи още, че метростанцията в кв. "Хладилника" ще бъде открита предсрочно тази сряда (20.07). Кметицата коментира също така останалите големи инфраструктурни проекти, проблемът със сигурността в София, финансирането на обектите и др.

Тази сряда се пуска новият участък от метрото до метростанция „Витоша”, той е завършен за по-малко от 2 години и ще може да бъде ползван от 20 000 души. Участъкът е 1,3 километра, открива се и нова метростанция „Витоша”. През първия ден пътниците ще се возят безплатно от станцията, съобщава Фандъкова. Сред официалните гости на откриването ще бъде  премиерът Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски и представителя на Европейската комисия у нас Огнян Златев. Метрополитена се финансира предимно от еврофондове, а проектът се дава за пример от ЕК, заяви Фандъкова. Тя подчерта също, че обектът е изпълнен дори по-рано от определения срок, който е бил края на юли. Тя увери, че се прави всичко възможно да се работи в срок, а дори и да се откриват обектите по-рано, където е възможно. Качеството се следи от надзора, но сроковете са важни, защото е важно да има проходимост в столицата. „София не е блокирана, на много места има сериозни затруднения, но се работи много сериозно!”, категорична беше Фандъкова.

С пари от общинския бюджет се закупуват обаче новите автобуси. Тази седмица се очакват първите 70 автобуса от общо 110 да пристигнат на пристанището в Бургас, като новите превозни средства ще бъдат пуснати по линиите, по които в момента се движат много стари автобуси.

 Столичният кмет говори и за други ключови инфраструктурни проекти в София. До ноември трябва да завърши цялостната реконструкция с подмяна на ВиК мрежата, заявява тя. Общината има доста сериозни спорове със „Софийска вода”, от тях се изисква да инвестират, но и да се съобразяват с организацията, която Столична община прави при своите обекти, заявява Фандъкова.

 Йорданка Фандъкова посочи и най-големите инфраструктурни обекти тази година в столицата – улица „Обиколна” в „Дружба”, „Монтевидео”, бул. „Черни връх”, бул. „Витоша” продължението до „Южен парк”, ул. „Козлодуй” и един от най-тежките обекти – ул „Богатица”. Последната е много важна, защото по нея минава сериозен трафик, там също се подменя ВиК мрежата и топлопроводите. Последният от големите обекти е бул. „Владимир Вазов заедно с останалата част от „Ботевградско шосе”. Първият етап на обектите ще приключи през есента, следващата година се продължава с втория етап. Йорданка Фандъкова съобщи, че големите мостове в София се приключват с ремонта на мостовете по „Владимир Вазов”.

 Фандъкова коментира също и казуса със сигурността в столицата. Столичният кмет обясни, че през последните години са направени много сериозни инвестиции по отношение на видеонаблюдението, през тази година програмата е продължена и вече се наблюдават 400 обекта, като от една година тези обекти се наблюдават в реално време и от СДВР.