Поевтинели са шофьорските курсове в старата столица

Животът

17-07-2016, 06:45

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Шофьорските курсове за леки автомобили, които се предлагат във Велико Търново, поевтиняха. Понижението на цените е с между 50 и 100 лева, показала е проверка на Kmeta.bg. По 650-700 лева взимаха основните автошколи на курсист в старата столица преди година и половина. В момента цената е намалена и обучението струва между 550 и 600 лева. В някои от фирмите отстъпката дори е по-голяма, тъй като плащането за курсовете покрива и таксите за изпити, които струват над 40 лева. Други от компаниите пък предлагат 5% отстъпка, ако се подаде заявление за записване онлайн.

31 учебни часа зад волана включва обучението на шофьорите. На разположение на курсистите са сравнително нови автомобили – средната възраст на автопарка е 8-10 години. На пръсти се броят колите, които са по-стари от 15 години. Един учебен час зад волана продължава 50 минути. Много от инструкторите обаче проявяват щедрост и отпускат допълнително време зад волана на своите курсисти, за да ги подготвят максимално добре.

На шофьорското място желаещите за книжка сядат едва след като са изкарали теоретичната подготовка. Тя продължава 40 учебни часа, като освен със Закона за движение по пътищата и правилата курсистите изучават подробно и устройството на автомобилите. Във всяка от школите има и вътрешни предварителни изпити.

Желаещите са изкарат шофьорските си курсове във Велико Търново са от цяла България, споделят автомобилни инструктори от шкоките за обучение. Тенденцията обаче не е заради драстична разлика в цените, а заради многобройните студенти. „За тях излиза по-евтино да вземат книжка, докато учат, отколкото да се прибират всяка седмица до родните си градове, за да карат”, коментират инструкторите.