Европа и Азия да се обединят около обща визия за бъдещето, призовава Плевнелиев в Монголия

"Европа и Азия постигнаха немалко заедно. За последните десет години успяхме да удвоим обема на двустранната търговия, но за да задълбочим нашето партньорство, се нуждаем от още по-силни връзки на всички равнища между двата континента – правителства, бизнес, както и между хората." Това e заявил президентът Росен Плевнелиев в изказването си на 11-ата Среща на държавните и правителствени ръководители на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), който беше открит днес в столицата на Монголия Улан Батор, съобщават от пресцентъра на президентската институция.

Във форума на най-високо равнище в Улан Батор участват 11 президенти и вицепрезиденти, 23 министър-председатели, сред които канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, премиерът на Франция Манюел Валс, премиерът на Китай Ли Къцян, както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Българският държавен глава е подчертал, че истински успех в междурегионалното сътрудничество може да бъде постигнат само ако Европа и Азия успеят да се обединят около обща дългосрочна визия за бъдещето.

„Преди двадесет години заедно подкрепихме идеята да „сближим“ Европа и Азия, защото осъзнахме, че осигуряването на мир и стабилност е възможно да бъде постигнато само чрез сътрудничество“, посочва в изказването си държавният глава. Днес форматът за регионален диалог обединява 53 партньори, които представляват 60% от населението в света и над 60% от световната търговия. „Нашите действия променят света и се надяваме, че те допринасят за това той да бъде по-сигурен и проспериращ“, отбелязва Плевнелиев.

По думите на президента, със стратегическото си разположение в Югоизточна Европа България ще продължи да бъде регионален център за транзит на стоки и услуги от Азия към общия европейски пазар. „Осъзнаваме колко важно е да подобрим нашата свързаност и работим за модернизацията на инфраструктурата. Не става въпрос само за транспортните, морските и въздушните връзки, но и за дигиталната инфраструктура“, подчертава държавния глава, който припомня още, че България е сред водещите държави в нашия регион в насърчаването на иновациите и изграждането на иновационни екосистеми.

Пред участниците във форума президентът Росен Плевнелиев посочва още, че България ще продължи да провежда балансирана външна политика и да се утвърждава като „остров на стабилност“ и като пример за толерантно съжителство на различни етноси и религии, независимо от многобройните кризи в света.